Maskincentralen

Midt i Carlsberg Byen med Kedelhallen og Europaskolen som nærmeste nabo ligger Maskincentralen. Læs mere om den imponerende bygning og dens uundværlige funktion for det gamle bryggeri her.
Maskincentralen blev opført fra 1923-1929 og havde til formål at samle alle maskiner, der forsynede bryggeriet med køling, elektrisk lys og kraft til de elektriske motorer.

Tidligere havde man placeret maskinerne der, hvor energibehovet var, hvilket resulterede i fire mindre kraftanlæg og fem maskinstuer, men også et spild af både energi og penge. Derfor blev Maskincentralen opført i hjertet af bryggeriet, tæt på kraftforbrugende anlæg, som bryghus, mineralvandsfabrik og tapperi.

Her samlede man en dampturbine, fire dampmaskiner og to dieselmotorer med tilsammen 5.350 hestekræfter. Maskinerne sørgede for køling, elektrisk lys til 4.500 lamper og kraft til omtrent 500 elektriske motorer, hvilket gjorde Maskincentralen til rygraden i en af Danmarks største eksporteventyr.

GRANITSØJLER, MARMORGULVE OG KRAFTFULDE MASKINER

Den 7.456 m2 store bygning er tegnet af Carl Harild, som også står bag de to fredede bygninger, Kedelhallen og Mineralvandsfabrikken. Mens bygningen udenpå falder godt ind med de omkringliggende røde teglbygninger, bliver den besøgende ført tilbage i historien ved at træde indenfor i det imponerende maskinrum.

Her blander store granitsøjler, marmorgulve og de kraftfulde maskiner sig på gulvet, mens det bladguldsbelagte galleri omkranser det mere end 11 meter høje rum og giver fornemmelsen af, hvordan ledelsen herfra kunne stå og følge arbejdet.

169 ÅR MED SELVFORSYNING

Carlsberg har historisk været selvforsynende med elektricitet og varme og kunne sågar bistå det øvrige København med elforsyning, hvis det skulle blive nødvendigt. I takt med at den offentlige forsyning blev udbygget og mere stabil, overgik Carlsberg også løbende til denne. Det var dog først den 14. september 2016 efter 169 år med selvforsyning, at Carlsberg Byen fuldt ud overgik til offentlig forsyning.

historie i carlsberg byen

Brygning, kultur, kunst og videnskab -

Det er ikke kun bryggeriets historie, men også de kendte og betydningsfulde personligheder, der enten arbejdede for J.C. eller Carl Jacobsen eller på anden vis havde tilknytning til området, der lever videre i Carlsberg Byen. Intet er tilfældigt i Københavns nye bykvarter, og du kan blive meget klogere på, hvordan de nye bygninger har fået deres navne her. Navngivning af bygninger

Sådan bliver by- og butikslivet i Carlsberg Byen –

Butiks-, restaurant- og bylivet er en stor og vigtig del af det at skabe et nyt, vellykket bykvarter, og der er særligt fire grundsten, der hver især skal være med til at bygge Københavns nye bydel, Carlsberg Byen Læs om udviklingsplanen for by- og butikslivet
elefantporten i carlsberg byen

Elefantporten -

På toppen af Ny Carlsberg Vej troner den måske mest kendte bygning på Carlsberg-grunden: Elefantporten. Bliv meget klogere på den ikoniske port og få historien bag her. Hvorfor elefanter?

Lagerkælder 3 -

De 64 skiver på bygningens facade er belagt med bladguld og kostede ifølge rygtet hver især ligeså meget som en folkevogn, hvilket har givet bygningen øgenavnet folkevognsbygningen. Nu er bygningen transformeret til det fantastiske 4-stjernede boutique-hotel: Hotel Ottilia. Lad mig vide alt om Lagerkælder 3!
lagerkælder 3 i carlsberg byen