Det blandede byggeri giver København mangfoldighed
Den lille storby med store ambitioner, en særlig arkitektonisk kvalitet og en sammenhængskraft på tværs af byens kvarterer. København er kendt for blandet boligbyggeri og for mangfoldigheden i befolkningsgrupper. Det fortæller Jan Christiansen, der var stadsarkitekt i København fra 2001 til 2010.
stort og småt, nyt og gammelt
Det blandede boligbyggeri er en dansk tradition, der trækker tråde tilbage til andelsbevægelsen. Nyt og gammelt, stort og småt bliver mikset i nye bykvarterer, og det skaber på én og samme tid en sammenhængskraft og mangfoldighed i byen. Det gør sig også gældende i Carlsberg Byen.
”Det blandede boligbyggeri kan absolut opleves i Carlsberg Byen. I den ene ende kan du se ud over hele byen fra en eksklusiv lejlighed i et tårn, og i den anden ende af bykvarteret finder du en etværelses studiebolig. Det giver diversitet til området og indbyder til forskellige typer af beboere”, fortæller Jan Christiansen.
HØJT OG TÆT ER FREMTIDENS KØBENHAVN
Ud over det blandede byggeri vil København i fremtiden blive kendetegnet ved det høje og tætte byggeri. Og det er helt afgørende for at bibeholde en by med grønne åndehuller, der samtidig kan tage imod de ca. 1.000 nye indbyggere, som hver måned flytter til byen.
”Tårnhuse er den kvalitet, der skal til for at byen kan beholde sit grønne særpræg. De rummer flere mennesker og er utrolig givende for byen, hvis de placeres strategisk i områder tæt på metro og tog. Det er vigtigt, at byen fortsat har grønne åndehuller i fremtiden, og det sikrer vi blandet andet ved at bygge højt og tæt. Så længe de nye, tætte bebyggelser også indeholder opholdspladser og grønne områder”, fortæller Jan Christiansen.
Ifølge den tidligere stadsarkitekt er tårnhuse og det blandede boligbyggeri et udtryk for fremsynethed. Og vi kan derfor roligt være nysgerrige på fremtiden.
”Jeg er selv meget forventningsfuld for København, og jeg ville ønske, at jeg kunne leve bare 50 år mere for at opleve Københavns byudvikling”, afslutter Jan Christiansen.
Er du blevet nysgerrig efter at vide mere om byudvikling, kan du læse om Jan Christiansens oplevelser som stadsarkitekt i bogen ”Det ny København”.